Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του τομέα παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Σχετικά με τις συγχωνεύσεις και την αναβάθμιση των πειραματικών σχολείων


Ο Τομέας Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί ότι οι τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναβάθμιση των πειραματικών σχολείων και τις συγχωνεύσεις επιτελικών οργανισμών της εκπαίδευσης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ειδικότερα σημειώνουμε:
·        Η ουσιαστική επανίδρυση των πειραματικών σχολείων έτσι όπως περιγράφεται αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ισχύοντος κλίματος στην εκπαίδευση. Η αλλαγή αυτή υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ως  ισχυρό αντιπαράδειγμα στην απουσία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, στην ενοχοποίηση της ιδέας της αριστείας και στο κυρίαρχο πνεύμα του εξισωτισμού προς τα κάτω.
·        Η συγχώνευση οργανισμών όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι από τον κόσμο της εκπαίδευσης για να το νοσταλγήσουν.
·        Κατ’ αρχήν θετική μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η συγχώνευση του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), το οποίο στο συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο συνδέει το έντυπο βιβλίο με το ηλεκτρονικό.
Περιμένουμε τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για να τοποθετηθούμε πέρα από το πνεύμα των εξαγγελιών και στις λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου