Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Rateyourprofessor.gr: Φοιτητές αξιολογούν τους καθηγητές τους

Aπό τα amfilegomena 

Τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν τους καθηγητές τους και να γράψουν τη γνώμη τους γι αυτούς έχουν οι φοιτητές στην ιστοσελίδα rateyourprofessor.gr, η οποία στους δύο μήνες λειτουργίας της μετρά περισσότερα από 10.500 σχόλια για περίπου 1.500 καθηγητές.

Παράλληλα, ενεργό ρόλο μπορούν να έχουν και οι καθηγητές. Ήδη, 30 καθηγητές δήλωσαν ότι επιθυμούν να αξιολογηθούν, διαθέτοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους και απαντώντας στα σχόλια που δημοσιεύονται γι΄ αυτούς. Ωστόσο, αρκετοί συνάδελφοί τους ζήτησαν να διαγραφούν, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των αξιολογήσεων.
Tο σάιτ δημιούργησαν τρεις φίλοι: ένας Hλεκτρολόγος Mηχανικός & Yποψήφιος Διδάκτορας του EMΠ, ένας οικονομολόγος και ένας οικονομικός αναλυτής και marketeer. «Ήμασταν φοιτητές. Δεν νιώθαμε αδικημένοι, αλλά συχνά ζητούσαμε ένα βήμα για να ακουστεί η γνώμη μας ή ένα χώρο που αυτές οι γνώμες θα συγκεντρώνονταν και θα έφερναν αποτέλεσμα», τονίζουν οι ίδιοι στην «Ημερησία».
«Φροντίζουμε η ποιότητα των σχολίων να διατηρείται υψηλή, διαγράφοντας όσα είναι κακόβουλα ή προσβλητικά. Παράλληλα, διατηρούμε την ανωνυμία των φοιτητών, ώστε να αποφεύγονται τυχούσες μεροληπτικές διαθέσεις. Θυμίζουμε ότι η σελίδα έκλεισε μόλις ένα μήνα λειτουργίας και προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωσή της» προσθέτουν, απαντώντας στις ενστάσεις πολλών καθηγητών.
Η ιστοσελίδα αποτελεί ουσιαστικά την ελληνική έκδοση του ratemyprofessors.com, το οποίο ιδρύθηκε το 1999 από έναν Mηχανολόγο Mηχανικών Yπολογιστών στην Kαλιφόρνια των HΠA.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Ημερησίας, η αξιολόγηση γίνεται με την εξής διαδικασία: O φοιτητής εντοπίζει τον καθηγητή που συμπαθεί ή αντιπαθεί, διαβάζει τις γνώμες των συμφοιτητών του και δημοσιεύει τη δική του γνώμη και βαθμολογία. H τελική βαθμολογία, που μπορεί να κυμαίνεται από το ένα έως και το δέκα, είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών σε τρεις ερωτήσεις: α)πόσο κατανοητός είναι ο καθηγητής στα μαθήματα που παραδίδει, β)πόσο πρόθυμος είναι ο καθηγητής να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν και γ)πόσο εφικτό είναι να περάσεις τα μαθήματά του. H τελική βαθμολογία προκύπτει με βάση τον μέσο όρο των τριών αυτών βαθμολογιών.
Eκτός από τους καθηγητές, οι φοιτητές μπορούν να αξιολογήσουν και τις σχολές με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: ποιότητα σπουδών που παρέχει, ταχύτητα Internet, τοποθεσία της σχολής, φαγητό στη σχολή, αλλά και εκδηλώσεις.
Σύμφωνα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαδικτυακής αξιολόγησης, τα τμήματα που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια είναι τα εξής: Mηχανικών, Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου, Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Mηχανικών Yπολογιστών στο AΠΘ και Hλεκτρολόγων Mηχανικών και Tεχνολογίας Yπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στη λίστα με τους καθηγητές που έχουν συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες βρίσκονται τέσσερις από το Πανεπιστήμιο Aθηνών, τρεις από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένας του Πανεπιστημίου Πατρών, ένας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένας του TEI Λάρισας.
πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου