Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φοιτητές και καθηγητές στέλνουν το μήνυμα


 Στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης μία έκθεση αλλάζει το κλίμα

Της Γιωτας Μυρτσιωτη από Καθημερινή 

Ο προβληματισμός είχε τεθεί από καιρό στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διάδρομοι και κοινόχρηστοι χώροι να μην παρουσιάζουν την εικόνα της εγκατάλειψης και της μιζέριας, αλλά να ζωντανεύουν δημιουργικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης αρκούσε μόνο μία αφορμή για να μετατρέψει μια ολόκληρη πτέρυγα του Πολυτεχνείου σε πολύβουη κυψέλη. Το σύνθημα έδωσε την περασμένη εβδομάδα η έναρξη των 10ήμερων εκδηλώσεων με αποκλειστικό θέμα την «Κατοικία». Κι αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο.

Γέμισε ζωή

Δεκάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους χώρους με ξυλουργικά εργαλεία και μέσα σε ελάχιστα λεπτά το ανοιχτό εργαστήρι «Κατοικώντας στους διαδρόμους» μπήκε σε λειτουργία. Επί δύο μέρες το κτίριο αντηχούσε από ασυνήθιστους θορύβους. Επιπλα, καθιστικά, ράφια, βιβλιοθήκες και διακοσμητικά αντικείμενα, που συνδυάζουν την αισθητική παρέμβαση και τη λειτουργικότητα, πήραν σχήμα και μορφή από τα χέρια των εκκολαπτόμενων αρχιτεκτόνων. Οι άδειοι διάδρομοι απέκτησαν ζωή. Εγιναν «κατοικήσιμοι». Διδάσκοντες και φοιτητές είδαν τη σχολή τους όπως την ονειρεύονται.
Μακέτες, σχέδια, κατόψεις και εργασίες βγήκαν από τα εργαστήρια και απλώθηκαν στους διαδρόμους. Είναι ολοκληρωμένες δουλειές των φοιτητών, διπλωματικές εργασίες, ερευνητικά θέματα, ό,τι διδάχθηκαν και ό,τι πειραματίστηκαν κατά την τελευταία πενταετία από άξιους δασκάλους για την εξέλιξη στον σχεδιασμό της κατοικίας και των περιοχών τους, από τις πιο πρωτοποριακές ώς τις πιο συμβατικές λύσεις: από το μονόχωρο δωμάτιο του φοιτητή ώς την οργάνωση της γειτονιάς, από τη σύγχρονη μοναχική αστική κατοικία ώς την κατοικία του αστέγου.
«Η κατοικία συνιστά το 80% της αρχιτεκτονικής παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή, της δουλειάς του αρχιτέκτονα αφορά την κατοικία, που αποτελεί το 95% της χτισμένης μάζας. Αρα είναι ένα θέμα που κάθε αρχιτέκτονας θα αντιμετωπίσει στη ζωή του», εξηγεί η καθηγήτρια του ΑΠΘ κυρία Αλέκα Γερόλυμπου. Η έκθεση των εργαστηρίων –μία από τις δράσεις των εκδηλώσεων– δίνει την ευκαιρία σε διδάσκοντες και φοιτητές να γνωρίσουν ο ένας τη δουλειά του άλλου και γύρω από αυτή να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σχέση του «Χτίζω» με το «Κατοικώ», που κορυφώνεται αύριο στο θέατρο «Τσιούμης» με τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις του κατοικείν από καθηγητές Αρχιτεκτονικής πανεπιστημίων όλης της χώρας στο τριήμερο συμπόσιο. Δανείζεται τον τίτλο του από το κείμενο του Μάρτιν Χάιντεγκερ «Κτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι» (1951) για να διερευνήσει εκ νέου τα δεδομένα του ιδιωτικού χώρου, τις εναλλακτικές στρατηγικές σχεδιασμού αλλά και τις σύγχρονες μορφές κατοίκησης με όλες τις ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις.

«Ανοίγουμε στους φοιτητές την πολυσύνθετη συνθήκη μιας σύγχρονης κοινωνίας, άρα τις διαφορετικές απαιτήσεις των κατοίκων. Οι αρχιτέκτονες να απεγκλωβιστούν από τα στερεότυπα της κατοικίας (διαμέρισμα, οικογένεια) και στις νέες προδιαγραφές του κατοικείν να διευρύνουν την άσκηση στις σύγχρονες κοινωνίες: π.χ. στους μετανάστες ή στην εμπειρία της “στέγασης” των αστέγων με μικρές κατασκευές, φθηνές, οικονομικές για ένα ελάχιστο καταφύγιο», εξηγεί η καθηγήτρια στο ΑΠΘ κ. Σάσα Λαδά.

Εχουμε ξεχάσει την κοινωνία

Το ζητούμενο πλέον για την αρχιτεκτονική αφορά εξίσου τον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο. Τη διπλή ιδιότητα της κατοικίας ως μοναδικό χωρικό στοιχείο ανάπτυξης του βίου αλλά και της συλλογικής συμβίωσης που γεννά η πόλη, θέτει και ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ κ. Τάσος Μπίρης. Τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει, «ξεχνάμε ότι η ιδιωτική μας ζωή μέσα στο προστατευμένο κέλυφος πρέπει να συμβαδίζει με μια συλλογικότητα, με τα άλλα σπίτια, με τις ζωές των άλλων. Αυτό είναι υποχρέωση του χρήστη αλλά και του αρχιτέκτονα. Ειδικά στην κατοικία. Αισθητικά και σχεδιαστικά το κέλυφος πρέπει να ενσωματώνεται στην πόλη. Σήμερα χρήστες και αρχιτέκτονες ξεχνούν το συλλογικό σύμπλεγμα. Αυτό είναι μια κοινωνική παραμόρφωση. Ο βίος μας χάνει τη συλλογικότητά του».

1 σχόλιο:

  1. Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
    Προτείνουμε:
    Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
    Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
    Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
    Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
    Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
    Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
    Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
    Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
    Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
    Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
    ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή