Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ (Δέκα λόγοι) του Ευθύμη Δημόπουλου

 1.      Γιατί όπως γίνεται εδώ και χρόνια δεν πρέπει να «λείπουμε από τη Σαρακοστή» δηλαδή από  αγωνιστικές κινητοποιήσεις και  απεργίες που κηρύσσουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ανοίγοντας το δρόμο για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, που έφεραν τη χώρα μας στην παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοπορία.

2.       Γιατί μετά από δεκαετίες πλεονασματικών προϋπολογισμών, τώρα που τα φράγκα περισσεύουν και «δένουν   τα σκυλιά με τα λουκάνικα» ήρθε ο καιρός να διεκδικήσουμε 1.600 και 1.900 (καθαρά παρακαλώ) για το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.

3.      Γιατί πρέπει να αντιπαλέψουμε τις πρωτοβιομηχανικές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών (20 εργάσιμες ώρες εβδομαδιαίως -16 και 17 για τους καθηγητές- και 9 μήνες δουλειά το χρόνο).

4.      Γιατί τώρα που οι άνεργοι πληθαίνουν και αράζουν, ας κρατήσουν λίγο και οι γονείς τα παιδιά στο σπίτι, να δουν «τι εστί βερίκοκο».

5.      Γιατί η κοινωνία είναι μαζί μας και μας συμπαραστέκεται, επειδή καταλαβαίνει πως όλα αυτά γίνονται για το καλό των παιδιών της, αφού τίποτα δεν προτείνουμε για αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας, στα βιβλία και στα αναλυτικά προγράμματα, πράγματα που σίγουρα θα αναστάτωναν τους έρμους τους μαθητές.

6.      Γιατί αυτές οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ψηφίστηκαν από μαζικότατες συνελεύσεις στις οποίες συμμετείχε το 1% του κλάδου. Τι σημασία έχει αν δεν απεργεί η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων; Άλλωστε οι αγώνες στηρίζονται πάντα τους πρωτοπόρους τους.

7.      Γιατί πάνε να εφαρμόσουν το 5:1 στα σχολεία ενώ εμείς θα θέλαμε το 1:5, τουλάχιστον, για να τους έχουμε μπόλικους τους αργόμισθους συνδικαλιστές και τους αποσπασμένους στα υπουργεία.

8.       Γιατί πάνε να συγχωνεύσουν σχολεία, ενώ κανονικά κάθε ρεματιά, κάθε ράχη, κάθε βουνό και κάθε χωριό της πατρίδας μας πρέπει να έχει το δικό του σχολείο και το σχολείο το δικό του επιδοτούμενο διευθυντή.

9.      Γιατί πάνε να μας αξιολογήσουν και να μας ελέγξουν, πράγμα που δεν το επιτρέπουν και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, όπως οι πολιτευτές και οι δεσποτάδες.

10.  Γιατί δεν θέλουμε στρατό κατοχής, ούτε Δ.Ν.Τ. Γιατί δεν είμαστε δούλοι, ούτε κολίγοι. Όπως είπε και ο Μπακαλάκος «καβάλα στ' άλογά σας πάρτε τη γη δικιά σας».

Δημόπουλος Ευθύμης, δάσκαλος

2 σχόλια:

  1. 11. Γιατί κάθε μέρα που το σχολείο μένει κλειστό, το μυαλό των παιδιών (ειδικά το εύπλαστο του δημοτικού) καίγεται μια μέρα λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή