Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Είναι τέτοια η απαξίωση των σχολικών βιβλίων που δεν καίγονται πια, ούτε καταστρέφονται τουλάχιστον εσκεμμένα. Αφού δεν διαβάζονται, ούτε εξετάζονται δεν παιδεύουν, άρα δεν ενοχλούν.
 Οι δικοί μου μαθητές αλλά και πολλοί άλλοι θα τα δώσουν στους επόμενους αχρησιμοποίητα, καινούργια. Πολύ καλή η ιδέα του υπουργείου, από οικονομική άποψη. Επί της ουσίας τώρα. Να κάτσουν οι δάσκαλοι ανά ειδικότητα σε κάθε σχολείο να μοντάρουν σημειώσεις, και να τις δίνουν στα παιδιά τους. 
Οι δικές μου είναι διαθέσιμες για όποιον ενδιαφέρεται  (Leo)




Από το in gr
Ένα τέλος σε μία μαθητική συνήθεια ετών, την καταστροφή και το τελετουργικό κάψιμο των βιβλίων με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς επιχειρεί να βάλει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων, η υπουργός στέλνει μήνυμα στους μαθητές, λέγοντάς τους: «Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους μαζί με ένα σημείωμά σας», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β.Κουλαϊδής που εστάλη στα σχολεία προβλέπεται για πρώτη φορά και ηθική επιβράβευση των μαθητών και των σχολείων που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της χρονιάς τα περισσότερα βιβλία σε καλή κατάσταση.

Θα βραβευτούν τα πρώτα 50 σχολεία με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να παραδώσουν οι ίδιοι οι μαθητές τα βιβλία τους στους επόμενους.

Πάντως σε κάθε βιβλίο που θα φτάνει στην επόμενη μαθητική γενιά προβλέπεται να υπάρχει και ένα σημείωμα από τον προηγούμενο κάτοχο προς τον επόμενο ως μήνυμα.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι κυρίως η εξοικονόμηση κονδυλίων καθώς κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου 25% περισσότερα βιβλία από τον αριθμό των μαθητών, ενώ έχει υπολογιστεί ακόμα και ποσοστό της τάξης του 10% αν μπορούσε να εξοικονομηθεί θα απέφερε όφελος 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στόχος είναι η εδραίωση του σεβασμού για το σχολικό βιβλίο και η ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρωτοβουλία αυτή, όπως και η επικείμενη κατάργηση του ΟΕΔΒ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλο φορέα ο οποίος θα επιμελείται και το ψηφιακό υλικό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την κατάργηση της δωρεάν διανομής εντύπων σχολικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου