Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αντιπαράθεση για τις εκλογές στο ΑΠΘ


ΒΗΜΑ, 2.12.11

Οξεία αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στα πανεπιστήμια με αφορμή το νέο Νόμο Πλαίσιο και τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης τους.  Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι εκλογές για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης του Ιδρύματος προκηρύχθηκαν από την 5μελή επιτροπή καθηγητών που διορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας για τις 20 Δεκεμβρίου. Επιστολή έστειλαν όμως οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ σχετικά με το θέμα προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όπως τονίζει το πρυτανικό συμβούλιο στην επιστολή του, «επειδή ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής έχουν στο παρελθόν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες σε θέσεις ευθύνης, τις οποίες και τίμησαν με τη θητεία τους, θα περίμενε κανείς να είναι περισσότερο ευαίσθητοι.
Η επίσπευση από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής της προκήρυξης των εκλογών και μάλιστα με πρωτόγνωρη για τα ακαδημαϊκά χρονικά αλλά και για τη δημοκρατική δεοντολογία διαδικασία κατεπείγοντος, παραμονές Χριστουγέννων και με ελάχιστο χρόνο προεκλογικής συζήτησης, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ και κατ' επέκταση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ήδη η Σύγκλητος του ΑΠΘ υπέρ της κατάθεσης προσφυγών κατά του νέου Νόμου.

Πάντως την Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί μια κίνηση περίπου 200 καθηγητών από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, δημοσιοποίησε ένα κείμενο σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών στο εσωτερικό του.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αυτό, που στην διακίνηση του πρωτοστατεί ο καθηγητής κ.Ορέστης Καλογήρου, τονίζεται ότι: «Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές για το Συμβούλιο του πανεπιστημίου μας μια ελάχιστη, ευτυχώς, μειοψηφία συναδέλφων επιδίδεται σε έναν λεκτικό πόλεμο χρησιμοποιώντας μια ανεπίτρεπτη για πανεπιστημιακούς δασκάλους γλώσσα κατά των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, όσων συναδέλφων πρόκειται να εκθέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, όσων συναδέλφων έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ του ανοιχτού πανεπιστημίου και όσων συναδέλφων δεν ενστερνίζονται την θεωρία περί καταστροφής του ΑΠΘ από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανεξάρτητα αν συμφωνούν στο σύνολό του ή όχι».

Αναφερόμενος σε λεκτικές επιθέσεις και συνθήματα που έχουν γραφτεί σε τοίχους του Ιδρύματος κατά του πρώην πρύτανη του κ. Α. Μάνθου που προεδρεύει της επιτροπής που θα συντονίσει τις διαδικασίες για τις εκλογές νέου Συμβουλίου Διοίκησης, στο κείμενο αναφέρεται ότι: «Φθάνουν στο σημείο να απειλούν, ότι θα κάνουν τα πάντα με τη βοήθεια των φοιτητών (sic) για να ματαιώσουν τις εκλογές. Επικαλούνται αφηρημένα και χωρίς καμία τεκμηρίωση τη θεωρία ότι η 'συντριπτική πλειοψηφία' των συναδέλφων είναι κατά της εφαρμογής του νόμου».

»Όμως, το μόνο αδιάψευστο τεκμήριο είναι η ελεύθερη και συνειδητή απόφαση όλων των συναδέλφων αν θα συμμετάσχουν ή αν θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία. Μια πλειοψηφική αποχή ή μια πλειοψηφική συμμετοχή στις εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί η απόρριψη ή η νομιμοποίηση του νέου πλαισίου από την κοινότητά μας. Και είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος για να εκφραστεί η βούληση του σώματος» αναφέρει το κείμενο.

«Αυτό όμως προϋποθέτει κλίμα δημοκρατικής ομαλότητας, ακαδημαϊκής ηρεμίας και νηφάλιου διαλόγου, αντί για κλίμα εκφοβισμού, απειλών και επίκλησης δυναμικών ενεργειών» καταλήγει το κείμενο με την έκκληση να διαμορφωθούν τελικά αυτοί οι όροι ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του εκλογικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου