Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τραμπουκισμοί και κλοπές στο ΑΠΘ




 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΑΠΘ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά τη συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Χημείας την Τρίτη 4/10/2011 και περί ώρα 5.20 μ.μ. μια ομάδα 30-40 περίπου φοιτητών εισέβαλαν στο γραφείο μου και εκβιάστηκα με απειλές και ομαδικά συνθήματα ζητώντας να συντάξω και να στείλω, πάραυτα, προς όλα τα μέλη της Γ.Σ., με ηλεκτρονική μορφή, πρόσκληση για την Πέμπτη 6/10 με ένα και μοναδικό θέμα, δηλ.  την «επικύρωση» των δικών τους αποφάσεων. Με «διαβεβαίωσαν» δε ότι δεν θα μου επέτρεπαν να φύγω από το γραφείο μου, ότι θα έκτιζαν τη πόρτα και ότι θα με έβρισκαν ακόμη και στο σπίτι μου (μια και ξέρουν πού είναι αυτό) και άλλες πολλές απειλές, αν δεν εκτελούσα τη «διαταγή» τους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποδέχθηκα τη σύγκληση Γ.Σ., πρώτον διότι όφειλα, ως Πρόεδρος, να τη συγκαλέσω, εφόσον αυτό ήταν αίτημα μιας Γ.Σ. των φοιτητών, δεύτερον διότι η συγκεκριμένη απόφαση καθιστά ανεφάρμοστη και αλυσιτελή προγενέστερη απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος σχετικά με τις εξεταστικές και τα εξάμηνα και τρίτον διότι δεν είχα δυνατότητα άλλης επιλογής.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις μου ότι θα «συμμορφωθώ» με τις «διαταγές» τους  το πρωί της επομένης ημέρας, εντούτοις συνέταξαν οι ίδιοι μια «υπεύθυνη δήλωση», την οποία με «ανάγκασαν» να υπογράψω και την οποία μάλιστα προσυπέγραψε και ο συνάδελφος κ. Δ. Μπικιάρης, που λίγο πριν είχε εισέλθει προς υποβοήθηση, στο γραφείο μου.
Παρόλο που τους εξήγησα ότι κάνουν λάθος, αν νομίζουν ότι μπορώ να υποχρεώσω τους συναδέλφους μου να προσέλθουν σε μια Γ.Σ. ενός κατειλημμένου κτιρίου, μόνο και μόνο για να δηλώσουν τη συμμόρφωσή τους σε μια δική τους προηλειμμένη απόφαση, εντούτοις, με διαβεβαίωσαν ότι «έχουν τον τρόπο να το επιβάλουν...» !!
Ελπίζω ο τρόπος που υπονοούν να μην είναι ανάλογος με την βίαια υφαρπαγή των πρακτικών της τελευταίας Γ.Σ. από τα χέρια της Γραμματέως του Τμήματος (από τους γνωστούς-συγκεκριμένους φοιτητές), παρά τις αποτρεπτικές προσπάθειες συναδέλφων, που ήταν εκεί κοντά.
Αποχώρησαν τελικώς από το γραφείο μου απειλώντας συγχρόνως τους υπαλλήλους της φύλαξης του Πανεπιστημίου, που είχαν στο μεταξύ κληθεί, λέγοντάς τους ότι καλά είναι να μην ξαναπατήσουν, διότι θα στείλουν γι’ αυτούς τα «καλά παιδιά...».
Φεύγοντας μάλιστα από το Γραφείο μου ο φοιτητής κ. Ν. Λογοθέτης «απαλλοτρίωσε», όπως είπε, τον (ιδιόκτητο και προσωπικό μου) προτζέκτορα, που βρισκόταν πάνω στον πάγκο του γραφείου μου, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν οι φοιτητές.
Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες “αποφάσισα” να σας καλέσω σε Γ.Σ. την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (στις 10.00 π.μ.) στον χώρο που μου έχει υποδειχθεί, δηλαδή το μεγάλο αμφιθέατρο του κεντρικού Χημείου, καθόσον το υπόλοιπο κτίριο θα βρίσκεται υπό κατάληψη. Μάλιστα, οφείλω να σας γνωρίσω: πρώτον ότι η Συνέλευση θα είναι ανοιχτή σε όλους, σε συμμόρφωση πάντα με την εντολή των φοιτητών και δεύτερον ότι η μοναδική απόφαση που «δικαιούμαστε» να λάβουμε στην συγκεκριμένη Γ.Σ., εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η απαρτία της, είναι ότι αποδεχόμαστε (δηλ. συμμορφωνόμαστε) με την απόφαση της Γ.Σ. των φοιτητών, που είναι:
Εμβόλιμη εξεταστική, όταν τελειώσουν οι καταλήψεις, για όσους είναι στο πτυχίο, και διπλή εξεταστική τον Φεβρουάριο. Για τις 13 εβδομάδες είπαν ότι απαίτησή τους και υποχρέωσή μας είναι “να τα μπαλώσουμε”.
Μόλις μου δοθεί η σχετική απόφαση θα σας την κοινοποιήσω (είχαν βέβαια μαζί τους ένα σφραγισμένο έγγραφο, αλλά δεν μου το έδωσαν).
Εκτιμώντας τις μέχρι τώρα προθέσεις πολλών συναδέλφων, σχετικά με την παρουσία τους στη συγκεκριμένη Γ.Σ., σας ενημερώνω ότι αν αυτή δεν γίνει, λόγω έλλειψης απαρτίας, τότε θα γίνει την αμέσως επόμενη Δευτέρα από την ημέρα που το Τμήμα μας επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.
Είναι αυτονόητο ότι η εξεταστική που ήδη προγραμματίστηκε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της συνέχισης της κατάληψης των κτιρίων μέχρι και την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, οπότε έπεται και νέα  απόφαση Γ.Σ. των Φοιτητών. Το εξάμηνο θα “αρχίσει”, όπως αποφασίσαμε, στις 17 Οκτωβρίου.
               
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Νομίζω ότι παρ’ όλες τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και εντάσεις προσπαθήσαμε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, να συγκλίνουμε και να βρούμε λύσεις, ώστε το Τμήμα μας να ξαναμπεί σε μια ομαλή λειτουργία και έτσι να αποφύγει άλλα επόμενα αδιέξοδα και αναίτιες και αβάσιμες αντιπαραθέσεις με τους φοιτητές του.
Προς το παρόν έχουμε αποτύχει…
Περισσότερο όμως, και για μια ακόμη φορά, λυπάμαι που η “ακαδημαϊκή ασυλία” κατάντησε τελικώς να είναι “προνόμιο ορισμένων”, και θλίβομαι, όταν βλέπω “τα ίδια άτομα, από συγκεκριμένες μειοψηφίες” να εκμεταλλεύονται και συγχρόνως να απαξιώνουν ό,τι αγωνιστές, άλλων γενεών,  με διαφορετικά ήθη, κίνητρα και ευαισθησίες, κατάφεραν να τους κληροδοτήσουν. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αδυναμία της μεγάλης μάζας των φοιτητών να αντιπαρατεθεί σε αυτή τη μελετημένη, εδώ και χρόνια,  «εφαρμογή» δήθεν δημοκρατικών διαδικασιών, που έχουν πάντα ένα και μόνο σκοπό:
Nα καταφέρνουν οι μειοψηφίες να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες απολαμβάνοντας ή καταστρέφοντας με αυτή τη μεθόδευση “μερτικό” που δεν θα είχαν ποτέ και δεν τους ανήκει.

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου