Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για τα γεγονότα του πανεπιστημίου της Πάτρας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  15  Απριλίου 2011

ΘΕΜΑ: Καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε ο Νομπελίστας καθηγητής Watson στα πλαίσια της αναγόρευσης του σε επίτιμο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες βίαιων εκδηλώσεων και απόπειρας περιορισμού της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε πανεπιστημιακό χώρο. Χθες Πέμπτη 14 Μαρτίου 2011 στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους ο Νομπελίστας καθηγητής Watson στα πλαίσια της αναγόρευσης του σε επίτιμο Διδάκτορα.

Απερίφραστη είναι η στήριξή μας στους θεσμικούς εκφραστές του Πανεπιστημίου σε κάθε απόφαση τους για την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού πολιτισμού.

Σε μια εποχή που η Ελληνική Πολιτεία βιώνει την πιο μεγάλη σε ένταση, πολυμορφία και βάθος κρίση ίσως από συστάσεών της και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής, ενέργειες με σαφή τα φασιστικά και σκοταδιστικά χαρακτηριστικά σίγουρα δεν έχουν θέση.

Ο ελεύθερος διάλογος, η τεκμηριωμένη αντιπαράθεση των απόψεων και των ιδεών και η επιμονή στη σύνθεση και την υπέρβαση είναι κεντρικοί άξονες τόσο για την κοινωνία όσο και για το πανεπιστημιακό μας σύστημα, που θα βοηθήσουν στη διέξοδο από την κρίση.

Το χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτούς που πιστεύουν ότι οι σύγχρονες δημοκρατικές αρχές και οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί έχουν διαβρωθεί στη συνείδηση μιας μερίδας της νεολαίας και του λαού. Στη διαμόρφωση και εδραίωση αυτής της πραγματικότητας το υπάρχον ακαδημαϊκό σύστημα  έχει τη συμβολή του, κατά συνέπεια έχει και τις ευθύνες του. Επιτακτική παρουσιάζεται λοιπόν η ανάγκη για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές στο ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα, ώστε να το οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε υψηλά επίπεδα διεθνώς ανταγωνιστικής ακαδημαϊκότητας αλλά και ουσιαστικής δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος


Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης,   Καθηγητής Ε.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου