Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Να τα διαλύσουμε;


Από τη Βάσω Κιντή

Ηαπόφαση της ΠΟΣΔΕΠ να ζητήσει αναβολή των εκλογών για τα συμβούλια των ΑΕΙ, με πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στη Δημοκρατική Αριστερά και την οποία υποστήριξαν παρατάξεις που πρόσκεινται στον Συνασπισμό και στη Νέα Δημοκρατία, συντάσσεται με όλους όσοι ακολουθούν τουλάχιστον παρελκυστική πολιτική για την εφαρμογή του νόμου στα πανεπιστήμια. Οι παρατάξεις του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ζητούν ευθέως και εργάζονται για τη ματαίωση των εκλογών και την ανατροπή του νόμου. Τις κρίσιμες ώρες που διανύουμε ως χώρα, οι πανεπιστημιακοί συντονίζονται και αυτοί με τις άλλες συντεχνίες που αντιστέκονται όπως μπορούν και στην παραμικρή αλλαγή. Φαίνεται προσβλέπουν στην υλοποίηση των φημών που κυκλοφορούν ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις βουλευτικές εκλογές θα αλλάξει τον νόμο αφήνοντας τους πρυτάνεις στις θέσεις τους και επαναφέροντας την ψήφο των φοιτητών.
Η Βάσω Κιντή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012



Από το ΒΗΜΑ
Εκκληση προς την Πολιτεία και την πανεπιστημιακή κοινότητα απευθύνει με επιστολή του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Γάτσιος.
Ο κ. Γάτσιος εκφράζει την ανησυχία του για τα επεισόδια βίας αλλά και μικροεπεισοδίων που συμβαίνουν συχνά στον χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ. Αντίστοιχες επιστολές έχει στείλει για το θέμα των διακινητών ναρκωτικών ουσιών έξω από την περιοχή των Προπυλαίων και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης.
Αφορμή για τις διαπιστώσεις αυτές των πρυτανικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου, έδωσαν τα φαινόμενα συμπλοκών και βίας μεταξύ φοιτητών του ιδρύματος, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012.
Οπως αναφέρει ο πρύτανης στην επιστολή του προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα τα επεισόδια αυτά που έλαβαν χώρα, «για πολλοστή φορά μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή».
Ο κ. Γάτσιος με την επιστολή απευθύνει επείγουσα έκκληση προς όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου, προκειμένου- όπως τονίζει- να αναλάβει κάθε ένας την ευθύνη που του αναλογεί.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρώντας ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες νουθέτησης και ευαισθητοποίησης προς την κατεύθυνση αποφυγής τέτοιου τύπου γεγονότων, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Αθηνών για το συγκεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με το νόμο».
Μάλιστα ο πρύτανης τονίζει ιδιαίτερα ότι: «Η πράξη μας αυτή είναι πράξη ευθύνης. Θέλουμε να τεθεί οριστικό τέλος στα φαινόμενα βίας, πριν θρηνήσουμε θύματα».
Συγχρόνως, ο πρύτανης αναφέρεται στο παραεμπόριο έξω από το Πανεπιστήμιο τονίζοντας: «Σημαντικό θέμα, αποτελεί η αναστροφή της τάσης υποβάθμισης του περιβάλλοντος το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μας, χώρου. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ένας δακτύλιος παραεμπορίου έχει ως θηλιά περισφίξει το κεντρικό μας κτήριο. Διακινητές αυτού του παραεμπορίου είναι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι μετανάστες. Ανθρωποι που, λόγω της οικονομικής τους ανέχειας , έχουν γίνει θύματα, ποιος ξέρει ποιων κέντρων και ποιων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομου εμπορίου».
Και καταλήγει: «Το Πανεπιστήμιο μας εισπράττει καθημερινά τα αποτελέσματα μιας ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ως ΑΕΙ, επιθυμούμε την ασφάλεια και το σεβασμό του ιστορικού μας κτηρίου, καθώς και των μελών της κοινότητάς μας που καθημερινά εργάζονται σε αυτό.Το Πανεπιστήμιο μας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως κέντρο παραεμπορίου».

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΘ:ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ




Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ δήλωσε σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου και την υποχρέωσή του να παραδώσει τους εκλογικούς καταλόγους των μελών ΔΕΠ, προκειμένου να γίνει η εκλογική διαδικασία, τα εξής: «Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται 20 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ προς την Οργανωτική Επιτροπή για νέα υποβολή υποψηφιοτήτων, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν δίνεται στη νέα προκήρυξη.Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ βρίσκονται για το θέμα αυτό σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προς το οποίο έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα. Μέχρι να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή είναι φανερό ότι δε μπορεί να αναρτηθεί οριστικός κατάλογος υποψηφίων».
Ενόψει της νέας αυτής παρελκυστικής πολιτικής του Πρυτανικού Συμβουλίου, που αποσκοπεί εμφανώς σε νέα αναβολή των εκλογών, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη χρηματοδότησή του, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε τα εξής:
1.      Καμιά αρμοδιότητα δεν έχει το Πρυτανικό Συμβούλιο να υποβάλει ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας για το αν η Οργανωτική Επιτροπή των εκλογών έπρεπε παράλληλα με τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών να δώσει και νέα ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών και ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής και κανενός άλλου οργάνου (Συγκλήτου ή Πρυτανικού Συμβουλίου). Η ευθύνη για τη νόμιμη διεξαγωγή τους ανήκει στην Επιτροπή και ο έλεγχος νομιμότητας αυτής της διαδικασίας στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια (άρ. 76 παρ. 2 & 8 παρ. 3 ν. 4009/2011). Οι διοικητικές αρχές του Πανεπιστημίου τη μόνη αρμοδιότητα αλλά και υποχρέωση που έχουν είναι να συνδράμουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών (παράδοση εκλογικών καταλόγων, διάθεση αιθουσών και υπαλλήλων).
2.      Καμιά επίσης αρμοδιότητα δεν έχει το Πρυτανικό Συμβούλιο να εξαρτήσει την παράδοση των εκλογικών καταλόγων από προϋποθέσεις που το ίδιο αυθαίρετα θέτει και μάλιστα από προϋποθέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με το περιεχόμενο των εκλογικών καταλόγων.
3.      Επισημαίνουμε ότι η παράδοση των εκλογικών καταλόγων στην Οργανωτική Επιτροπή δεν είναι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση των διοικητικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου άρνηση παράδοσής τους, που εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει από την εκ νέου παρελκυστική τακτική των Πρυτανικών αρχών, συνιστά παράβαση καθήκοντος, με ό,τι αυτό περαιτέρω συνεπάγεται.
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της «Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης ΑΠΘ» με ημερομηνία 12-1-2012 για το ίδιο θέμα.
13-1-2012
Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σχολική βία



Από το ΒΗΜΑ της Μάρνυ Παπαματθαίου

Σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία της χώρας αλλά και του διαδικτυακού εκφοβισμού, ξεκινάει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα που έγινε σήμερα στο υπουργείο, η βία, ως κοινωνικό φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής - και, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν εξαιρείται πια.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνες σε σχολεία της επικράτειας, υπολογίζεται ότι το 10%  του συνόλου των μαθητών γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ενώ το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και σε αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών – κοριτσιών 3 προς 1 (με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής).

Για το θέμα της βίας στα σχολεία έγινε σήμερα και σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ηγεσίας του και του προέδρου της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου(ΕΨΥΠΕ), κ. Ιωάννη Τσιάντη.
Το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, συμμετέχουν στο «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο», το οποίο συντονίζεται από την ΕΨΥΠΕ.

Στους σκοπούς του Δικτύου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου σχετικά με τα αίτια και τις μεθόδους παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο, την ανάπτυξη μεθοδολογίας και καινοτόμων πρακτικών παρέμβασης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο.

«Η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και «μήτρα» συμπεριφορών για την κοινωνία» δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. «Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την ΕΨΥΠΕ, αναλαμβάνει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην κοινωνία από τα πρώτα βήματα της ζωής τους» ανέφερε.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying). Η σημερινή σύσκεψη είχε στόχο να οργανωθούν οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να μην αυξηθούν στο μέλλον» δήλωσε από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Μιχ. Κοντογιάννης.

«Το φαινόμενο του bullying εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να στιγματίσει και την ενήλικη ζωή των παιδιών» είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας νέας γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός. «Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας με την ΕΨΥΠΕ και τα μέλη του «Δικτύου»,  στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών- που μπορεί να είναι θύτες ή θύματα του bullying-, δασκάλων και καθηγητών- που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα-, καθώς και των γονιών των μαθητών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους» κατέληξε.

«Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει δράσεις υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2005 και έχει δημιουργηθεί ένα «εγχειρίδιο εκπαίδευσης» για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο» είπε σχετικά και ο κ. Τσιάντης. «Σε πρώτη φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε παιδιά του δημοτικού και στόχος είναι η δράση, μέσω του «Δικτύου», να γενικευτεί σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δηλαδή όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας να υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα επεμβαίνει. Κύριος σκοπός, όμως, είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας» κατέληξε.

Οι δράσεις που υλοποιεί ήδη για το θέμα το υπουργείο Παιδείας είναι οι παρακάτω:
1) Άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού και βίαιων συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα, μέσω των υπηρεσιών Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, με τη συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων και ειδικών επιστημόνων ( παιδοψυχίατρων, ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών).

2) Υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς. Προσεγγίζουν θέματα όπως πρόληψη βίας, διαχείριση συγκρούσεων, ρατσισμού, διαπροσωπικών σχέσεων,  σεξουαλικής παρενόχλησης, βία μέσα στο διαδίκτυο, παιδική εκμετάλλευση, ενδοοικογενειακή βία. Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται περίπου 5.500 προγράμματα Αγωγής Υγείας. Το 30% είναι σχετικά με θέματα βίας και κακοποίησης των παιδιών.

3) Σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού εστάλη στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας εγκύκλιος σχετικά με την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών».

Επίσης, μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από αγόρια και κορίτσια 13-17 ετών, θα συνδράμει το Συνήγορο στο έργο του, μεταφέροντας τις απόψεις των παιδιών για θέματα σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

4) Συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Ήδη, σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας υλοποιείται το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για το φαινόμενο του εκφοβισμού – θυματοποίησης ανάμεσα στους μαθητές», με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων.

5) Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη συνδιοργάνωση δράσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης και κατάχρησης των  νέων  τεχνολογιών και την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας - σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

6) Προωθείται η επέκταση και εφαρμογή των δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας στα προγράμματα που αφορούν σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

7) Θα υπάρξει συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενάντια του Σχολικού Εκφοβισμού και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε 6 συνεργαζόμενες χώρες. Το Υπουργείο Παιδείας έχει, ήδη, υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία τους από κάθε μορφή βίας.

8) Θα υπάρξει συνεργασία και με υπουργείο Υγείας, όπου θα υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο με άξονες την αγωγή υγείας, τη διατροφή και την άθληση.