Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς μπροστά στις φοιτητικές εκλογές


 Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ…
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου συμπίπτουν  με την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της τρόικας  για την έγκριση της 5ης δόσης του «εθνοσωτήριου» δάνειου των 110 δις €. Στη συγκυρία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης-που για μας δεν είναι καθόλου συγκυρία, αφού οι ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της προηγούμενης της ΝΔ είναι τεράστιες-βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που φτάνει μέχρι και την  αναστολή  λειτουργίας ορισμένων από αυτών. Οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί, η έλλειψη υποδομών, η περικοπή συγγραμμάτων είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση πια ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι περικοπές στην παιδεία είναι, επιεικώς, δυσανάλογα μεγάλες συγκρινόμενες με τις περικοπές που έγιναν(;) στις εξοπλιστικές δαπάνες ή στα σώματα ασφαλείας, γεγονός που μπορεί να δώσει την χαριστική βολή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. 
Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες της  κρίσης, οι φοιτητές-σπουδαστές που ανήκουμε στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, τοποθετούμαστε στα ζητήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.  
ΕΜΕΙΣ δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι:
·         Στους επαγγελματίες συνδικαλιστές  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν το εκλογικό τους ποσοστό,  την ευκολία που περνάνε τα μαθήματα και την προσωπική τους επιρροή μέσα στα κόμματα τους. 
·         Στους επαγγελματίες επαναστάτες που ο σκοπός τους στα πανεπιστήμια είναι να ρίξουν την κυβέρνηση ή έστω ένα γιαούρτι και  ένα καδρόνι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη από το «συμφέρον του φοιτητικού κινήματος». Είμαστε απέναντι σε λογικές κηδεμονίας και ιδιοποίησης των αγώνων από μειοψηφίες.
·          Στους μέτριους ή κακούς καθηγητές που αρνούνται την αξιολόγηση όπως και κόντρα στην εκμετάλλευση της αξιολόγησης από πολιτικούς παράγοντες και παραγοντίσκους – μάνατζερ.
·         Στην κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος που συμβαίνει σε ορισμένα  πανεπιστήμια.
·         Στους απαθείς και αδιάφορους, όπου ενδιαφέρονται να βολευτούν οι ίδιοι διευκολύνοντας και ομορφαίνοντας τον φοιτητικό τους βίο  με γαλαζοπράσινες σημειώσεις και διευκολύνσεις, πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια και «αποδράσεις» στο Bansko και στη Μύκονο.
·         Στη γηπεδοποίηση των φοιτητικών συνελεύσεων με τραμπουκισμούς, βία  και πληρωμένους μπράβους που αποτρέπουν τον απλό (και μη φανατισμένο) κόσμο από το να συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες.
·         Στην κουλτούρα της αντιγραφής και των αγορασμένων εργασιών και πτυχίων που οδηγούν σε ημιμαθείς και (αν)αξιοπαθούντες χωρίς κανένα αυτοσεβασμό και κυρός πτυχιούχους. 
Είμαστε υπέρ και και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις: 
·         Για την δημόσια και δωρεάν παιδεία με δαπάνες στο 5% του Α.Ε.Π.
·         Για την ανάγκη μεταρρύθμισης του πανεπιστημίου με σκοπό την παραγωγή υψηλού επίπεδου επιστημονικού προσωπικού μέσω διαλόγου και σύνθεσης απόψεων. Η επένδυση σε παιδεία-έρευνα μπορεί να γίνει μοχλός εξόδου από την κρίση.
·         Για την υπεράσπιση  του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την εφαρμογή του νόμου όταν αυτό παραβιάζεται με τη συνεργασία των ιδρυμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Άλλο πράγμα το άσυλο, και άλλο το μπάχαλο!
·         Για την αναδιοργάνωση του Φοιτητικού κινήματος και των δομών αυτού (ΕΦΕΕ)  και όχι της διάλυσής του, όπως δυστυχώς συμβαίνει εδώ και πάνω απο 15 χρόνια. Θλιβόμαστε από την αδυναμία-κατάντια ΟΛΩΝ των παρατάξεων  να συμφωνήσουν έστω σε κοινά εκλογικά αποτελέσματα και τις απίστευτες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για αποτελέσματα όπως βολεύουν την καθεμία από αυτές!!!
·         Την αξιοκρατία σε όλες της τις μορφές και σε όλους τους χώρους σε συνεργασία με τους φορείς του Πανεπιστημίου.
Είμαστε δίπλα:
·         Στους απογοητευμένους και απηυδισμένους φοιτητές-σπουδαστές από τη κατάσταση στα πανεπιστήμια που επιθυμούν να τα δουν να αλλάζουν προς ένα καλύτερο μέλλον , ένα μέλλον που για μας δεν περιλαμβάνει managers στην διοίκηση των AEI και δεν συμβαδίζει με την  «μεταρρύθμιση-απορρύθμιση» που έρχεται.
·         Σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, γιατί η φωνή της λογικής σκεπάζεται από  καλοπληρωμένα σλόγκαν διαφημιστικών εταιριών και  επαναστατικές κορόνες.
·         Σε αυτούς που αισιοδοξούν και ελπίζουν ότι με αξιοπρέπεια και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο.
Με την παραπάνω λογική επιλέγουμε να συμμετέχουμε στις εκλογές και να στηρίξουμε δυνάμεις του φοιτητικού συνδικαλισμού- κυρίως ανεξάρτητα σχήματα- που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, καθώς είμαστε ένας νέος πολιτικός φορέας, πως θα πάρουμε σύντομα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενός αναγεννημένου φοιτητικού κινήματος που θα βρει το νήμα των καλύτερων αγωνιστικών του παραδόσεων.

Φοιτητές-σπουδαστές  της
Δημοκρατικής Αριστεράς

Η Νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς τώρα και στο διαδίκτυο aristerok.wordpress.com

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 17 / 05 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου