Μετ’ εμποδίων και υπό την συνεχή απειλή οργανωμένων μειοψηφιών πραγματοποιούνται οι εκλογές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Την Τετάρτη έγινε η ανακήρυξη υποψηφίων για τις εκλογές μελών Συμβουλίου Διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ προβλήματα και αναβολές ψηφοφορίας σημειώθηκαν και σε άλλα ΑΕΙ, όπως της Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Στο πανεπιστήμιο Κρήτης, ομάδα φοιτητών κράτησε για πολλές ώρες όμηρους καθηγητές που επρόκειτο να μετάσχουν σε διαδικασίες εκλογής μελών Συμβουλίου Διοίκησης
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η καθηγήτρια του ΕΜΠ Δανάη Διακουλάκη, με επιστολή της ενημέρωσε τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις περιγράφει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΜΠ και σημειώνει ότι υφίσταται η ίδια και οι συνυποψήφιοί της «την απειλή και την προσβολή «ανεπιθύμητη στη Σχολή μου», με τις αφίσες που έχουν τοιχοκολληθεί στην πόρτα του γραφείου μου (απρόσιτου από εμένα επί 9 ημέρες) και στους διαδρόμους της Σχολής».
Η κ. Διακουλάκη , σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Πριν ακριβώς από 40 χρόνια, φθινόπωρο του 1972, οι φοιτητές όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου ζητούσαν εκλογές στους φοιτητικούς Συλλόγους, τις οποίες παρεμπόδιζε με κάθε μέσο η χούντα.
Οι τότε υποψήφιοι που κλήθηκαν στο γραφείο του τότε Πρύτανη άκουσαν από τον παρευρισκόμενο κυβερνητικό (=στρατιωτικό) επίτροπο, μεταξύ των άλλων κοσμητικών επθέτων, τη δήλωση-απειλή ότι είναι ανεπιθύμητοι στο Ίδρυμα. Οι εκλογές έγιναν το Νοέμβριο, και στις περισσότερες Σχολές συνοδεύτηκαν με επιθέσεις, αρπαγές της κάλπης, νοθεία κλπ. Μόνο σε δύο Σχολές ΧΜ και ΑΤΜ, χάρη και στην ουσιαστική υποστήριξη των καθηγητών μας, ολοκληρώθηκαν με αδιάβλητο τρόπο οι εκλογές.
Μετά από 3 μήνες (Φεβρ.1973), πραγματοποιήθηκε η απειλή και διακόπηκε η αναβολή στράτευσης πολλών από τους δημοκρατικά εκλεγμένους στις 2 σχολές, αλλά και πολλών άλλων αρρένων "ανεπιθύμητων", οι οποίοι παρουσιάστηκαν μετά από 3 μέρες στο στρατό. Μετά από 9 μήνες έγινε το Πολυτεχνείο, το οποίο ετοιμαζόμαστε με επαναστατική ορμή και σκονισμένους λόγους να "γιορτάσουμε" για μια ακόμη χρονιά ...
Οι παραλληλισμοί: δικοί σας.
Το συμπέρασμα: δεν υπάρχουν δημοκρατικά επιχειρήματα για αντιδημοκρατικές πρακτικές… Είναι ένα τέρας που θα καταβροχθίσει και το Πανεπιστήμιο και ολόκληρη την κοινωνία».
ΠΟΣΔΕΠ: Ακαδημαϊκό δράμα
Ως «ακαδημαϊκό δράμα» χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με αφορμή τις εκλογές των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης.
Σε γραπτή δήλωσή του ασκεί σκληρή κριτική σε πολιτικά κόμματα, πρυτάνεις και καθηγητές και τονίζει: «Βλέπουμε δυστυχώς θλιβερές "ομάδες εφόδου" ισχνών μειοψηφιών φοιτητών και πανεπιστημιακών "δασκάλων" να κάνουν χρήση όλων των πρόσφορων μορφών βίας -που εμπεδώθηκαν από τη μόνιμη πρακτική τους να διαλύουν οτιδήποτε προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα στα πανεπιστήμια και βρίσκεται εκτός του ολοκληρωτικού ελέγχου τους- να απαγορεύουν τη διενέργεια των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ.
ΔΗΜΑΡ:
Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της «αποδοκιμάζει απερίφραστα την παρεμπόδιση της διαδικασίας εκλογής των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ».
Σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι «Για άλλη μια φορά οργανωμένες μειοψηφίες παρεμποδίζουν τη δημοκρατική λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων επιβάλλοντας με τη βία τη δική τους άποψη. Απαξιώνουν έτσι τη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα διευκολύνουν με τη στάση τους την επικράτηση της βίας και της ανομίας στα ΑΕΙ».Η παράταξη πανεπιστημιακών « Αριστερή Μεταρρύθμιση» (ΑΡΜΕ), με ανακοίνωση αποδοκιμάζει ρητά και απερίφραστα την επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση της διαδικασίας εκλογής των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ.
«Οι οργανωμένες ομάδες που ακυρώνουν βίαια το ύψιστο δικαίωμα της δημοκρατικής συμμετοχής των μελών ΔΕΠ στην εκλογή οργάνων διοίκησης πρέπει να απομονωθούν, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», τονίζει η ΑΡΜΕ και σημειώνει τα εξής: « Η παρεμπόδιση των εκλογών, ο προπηλακισμός των υποψηφίων και οι ακραίες συμπεριφορές οδηγούν τους δημοκρατικούς θεσμούς σε παρακμή και εγκλωβίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.
Σε μια εποχή που η κοινωνία και η εκπαίδευση δοκιμάζονται από τις συνθήκες της κρίσης, το δημοκρατικό κεκτημένο και η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις εκλογικές διαδικασίες αποτελούν προϋπόθεση για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η ΑΡΜΕ καλεί τα μέλη ΔΕΠ να δηλώσουν έμπρακτα με τη στάση τους πως η υπόθεση της δημοκρατίας και της νομιμότητας δεν είναι διαδικαστικό εργαλείο αλλά συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκής ζωής. Καταδικάζουμε τη βία, συμμετέχουμε στις εκλογές!»
Σε μια εποχή που η κοινωνία και η εκπαίδευση δοκιμάζονται από τις συνθήκες της κρίσης, το δημοκρατικό κεκτημένο και η συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις εκλογικές διαδικασίες αποτελούν προϋπόθεση για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η ΑΡΜΕ καλεί τα μέλη ΔΕΠ να δηλώσουν έμπρακτα με τη στάση τους πως η υπόθεση της δημοκρατίας και της νομιμότητας δεν είναι διαδικαστικό εργαλείο αλλά συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκής ζωής. Καταδικάζουμε τη βία, συμμετέχουμε στις εκλογές!»