Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

«Καλλικράτης» στα ΑΕΙ και μειώσεις στους διορισμούς εκπαιδευτικών


από το Βήμα ( 21/06/2011)
 «Ψαλίδι» αναμένεται και την επόμενη χρονιά στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών που δεν θα ξεπεράσουν τις 3.500 πανελλαδικά. Κατά 50% θα είναι μειωμένοι και οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Αυτά είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε ομιλία της στην Βουλή, στην οποία επιβεβαίωσε και όσα έχει ήδη γράψει το «Βήμα» για τον «Καλλικράτη» στα πανεπιστήμια από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και την άμεση κατάθεση του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Ετσι, για τα πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα φέρει προς ψήφιση, στη Βουλή «μετά από εννέα μήνες διαβούλευσης, ένα πραγματικά ριζοσπαστικό νομοσχέδιο, που αφορά και το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων και την οργάνωση των σπουδών και τη νέα λειτουργία όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, τη μεγάλη ανάγκη του να αλλάξει η λογική στα πανεπιστήμια και η σχέση τους με την αγορά εργασίας και την επιστήμη».

Παράλληλα, για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι: «Προχωρούμε στην επόμενη περίοδο, σε μεγάλο σχέδιο για το νέο χάρτη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σχετικά με την πανεπιστημιακή έρευνα η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: «Έχουμε ήδη σε εξέλιξη 500 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που αφορούν τη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων και της παραγωγής».

Πάντως, για το ωράριο των πανεπιστημιακών η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «ήταν συγκινητική η συζήτησή μου με το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, όπου αυτόματα απεδέχθησαν ότι από τις έξι ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς αλλαγή της μισθοδοσίας τους, το κάνουν ήδη και θα προσφέρουν εννέα ώρες την εβδομάδα».

Διορισμοί εκπαιδευτικών

«Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν θα είναι περισσότερες από τρισήμιση χιλιάδες» την επόμενη σχολική χρονιά, σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου στην ομιλία της.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δεν θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στα πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι. έχουμε μείωση των προϋπολογισμών που φθάνει μέχρι και το 50%. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τη ζουν όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου