Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ στέλνουν στα δικαστήρια τον υφυπουργό Παιδείας


Από το Βήμα 8/6/11

Στα... δικαστήρια στέλνουν οι Ομοσπονδίες των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο, τον οποίο και χαρακτηρίζουν συμπλεγματικό και εκδικητικό!
Οι δύο Ομοσπονδίες καταθέτουν τις επόμενες ημέρες μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για τις καθυστερήσεις στις εξελίξεις διδασκόντων στα πανεπιστήμια, οι οποίες «έχουν "κολλήσει" στο γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, όπου και... διπλοελέγχονται», όπως αναφέρουν.

«Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση τη διαμαρτυρία μας για την - επαναλαμβανόμενη για πολλοστή φορά - ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ και συνακόλουθα στη διάρθρωση και ανάπτυξη του ακαδημαϊκού έργου εντός των Τμημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ.
«Ενώ παρακρατούνται παρανόμως έως και 8 μήνες στα συρτάρια του υπουργείου οι αποφάσεις των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων και Προέδρων ΤΕΙ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για (ανοικτή) προκήρυξη της θέσεως των συναδέλφων στην επόμενη βαθμίδα και όταν πλέον ήλθαν οι απαντήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο σχετικό παρελκυστικό ερώτημα του υφυπουργού κ. Πανάρετου, οι οποίες επιβεβαίωναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι εξελίξεις δεν υπάγονται σε αριθμητικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός με επιστολή στις 2 Ιουνίου (Αρ. πρωτ. Φ. 122.1/167/62566/Β2) προέβη σε μια ακόμη σκόπιμη κίνηση κωλυσιεργίας για να "παγώσει" τις εξελίξεις στα ΑΕΙ», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών.

Ο κ. Πανάρετος, σύμφωνα με τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ζητά τώρα την επανυποβολή όλων των ήδη καθυστερημένων προκηρύξεων με νέο έντυπο, όπου η μόνη αλλαγή είναι η απαίτηση για υποβολή των δημοσιευμάτων των υποψηφίων υποχρεωτικά (και όχι προαιρετικά) σε ηλεκτρονική μορφή!

Οι καθηγητές, μετά από συνεργασία με έγκυρους νομικούς, όπως σημειώνουν, παρατηρούν για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις εξελίξεις των διδαακόντων:
Α. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσθέσει το ίδιο στις προκηρύξεις, που έχει στα χέρια του πριν τις στείλει στο ΦΕΚ την εναλλακτική δυνατότητα υποβολής των έργων των υποψηφίων σε ηλεκτρονική μορφή, που προβλέφθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση της 24.2.2011 (ΦΕΚ Β' 433). Δεν χρειάζεται για τη συμπλήρωση αυτή η αναπομπή και η επανυποβολή από τα ΑΕΙ των προκηρύξεων.
Β. Το νέο πρότυπο προκήρυξης, που συνέταξε ο κ. υφυπουργός είναι αντίθετο στην κοινή υπουργική απόφαση στην οποία βασίζεται, γιατί προβλέπει υποχρεωτική υποβολή των έργων και λοιπών στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ η απόφαση την προβλέπει απλώς ως εναλλακτική δυνατότητα.
Οι δύο Ομοσπονδίες, υποστηρίζουν ότι οι καθηγητές κάνουν στο ακέραιο το καθήκον τους «μέσα σε ένα άνυδρο οικονομικά και πολλάκις εχθρικό ακαδημαϊκά περιβάλλον», παρατηρώντας: «Είναι σε όλους γνωστή η δεινή μισθολογική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αφού σε μας έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το "πνεύμα του μνημονίου" τουλάχιστον μια εξαετία πριν την επίσημη εμφάνισή του».
Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους «με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση» και καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των καιρών και τη στρατηγική σημασία της συμβολής του ακαδημαϊκού συστήματος για μια ορθολογική, ταχεία και σύγχρονη επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, να αρθεί επιτέλους στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου