Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο σύλλογος διδασκόντων του 46 γυμνασίου Αθηνών, για τη συρρίκνωση της σχολικής χρονιάς


Με έκπληξη εμείς οι λειτουργοί της εκπαίδευσης πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την ημερομηνία έναρξης των Πανελλήνιων Εξετάσεων (12/5) που συμπαρασύρει μαζί της – ως μη όφειλε- κάθε άλλο προγραμματισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικά για τα Γυμνάσια όλης της χώρας αυτό μεταφράζεται σε λήξη του διδακτικού έτους στις 6/5(!!!!), σε ανατροπή των προγραμματισμών των μαθημάτων χιλιάδων εκπαιδευτικών και σε παρεμπόδιση αν όχι ματαίωση πολιτιστικών ημερίδων/διημέρων που σχεδιάζονται την περίοδο αυτή σε εκατοντάδες σχολεία.
Αναρωτιόμαστε: Όλα αυτά δεν έχουν για το υπουργείο την παραμικρή σημασία;
Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρυθμίσεις αυτές φέτος (όπως και πέρσι) έγιναν με γνώμονα την εξοικονόμηση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τη μη καταβολή αμοιβών για εξαιρέσιμες (Σαββατοκύριακα, θερινές διακοπές) στο προσωπικό που απασχολείται στις εξετάσεις, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:
Μας θλίβει βαθύτατα και μας εξοργίζει η διαφαινόμενη έλλειψη σεβασμού από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας προς ό,τι πιο ουσιαστικό συντελείται μέσα στα σχολεία μας – και αυτό δεν είναι άλλο από τις διδακτικές –μαθησιακές διαδικασίες.
Επιτέλους, ποιος αποφάσισε και με ποιο δικαίωμα ότι το σχολείο λειτουργεί χάριν των εξετάσεων και μόνο;
Δεν μας διαφεύγει το γεγονός της σκληρής δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας και δεν διαφωνούμε κατ’ αρχήν με την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών.
Όμως, πόσο ορθολογικό είναι εντέλει να στερούμε ένα μήνα μαθημάτων από τους μικρούς μαθητές και παράλληλα να κρατάμε σε κατάσταση ημι-απασχόλησης και ετερο-απασχόλησης τις χιλιάδες των καθηγητών των Γυμνασίων της χώρας από τις 6/5 ως τις 30/6 που αρχίζουν τυπικά οι καλοκαιρινές μας διακοπές;;
Και πόσο μακριά μπορεί να πάει μια χώρα που κατασπαταλά με τέτοιο βάρβαρο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της;;;

Ο σύλλογος διδασκόντων του 46 γυμνασίου Αθηνών

Προσυπογράφω

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς έχουμε το σχολείο των εξετάσεων και όχι της μάθησης.
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσυπογράφω επίσης.
    Καμμία απολύτως αντίδραση απο την ΟΛΜΕ.
    Όπως είπε ένας φίλος " του χρόνου ας το κλείσουμε απ τον Μάρτιο!"

    Πέτρος Αρμάος μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή