Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οι πανεπιστημιακοί ψηφίζουν για τη νέα ηγεσία τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010  [ 07:02 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter

Παιχνίδι «στα άκρα» θα παίξουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου ως τις 20 Δεκεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκλογή των αντιπροσώπων τους για το 10ο συνέδριο της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ). Το συνέδριο θα αναδείξει και τη νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, παραμονές των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με τους πανεπιστημιακούς να «βράζουν». Νέοι ισχυροί «παίκτες» στην εκλογική διαδικασία είναι η δεξιά παράταξη και τρία ολοκαίνουργια σχήματα προερχόμενα από τις ιατρικές σχολές της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται μια προσπάθεια ανάκαμψης των ακραίων αριστερών σχημάτων στον χώρο των πανεπιστημιακών. Πάντως τα αριστερά σχήματα στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ φαίνεται ότι έχουν επιτύχει το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης ως σήμερα.
Στην εκλογική «αρένα» επιστρέφει και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Ν. Μαρκάτος, ο οποίος θα ηγηθεί κεντροαριστερού σχήματος. Οπως δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στο «Βήμα», πρόκειται για σχήμα «ανεξάρτητο, που δεν θα επηρεάζεται από κομματικές, κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές πολιτικές, αλλά από καθαρά ακαδημαϊκές αρχές». Ο κ. Μαρκάτος αφήνει αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και λέει ότι «οι πρακτικές τους ως σήμερα δυστυχώς χαρακτηρίστηκαν από τη μία πλευρά από έναν άκρατο αριστερισμό ο οποίος, αν και στην πανεπιστημιακή βάση θα μπορούσε να θεωρηθεί ορθός, εν τούτοις στη σημερινή κατάσταση ήταν ανεδαφικός και δεν βοήθησε πραγματικά στα αιτήματα του Πανεπιστημίου και του διδακτικού προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, είχαμε κομματικές υποκλίσεις ανθρώπων εν αναμονή μελλοντικών θέσεων εξουσίας» συνεχίζει.
Τα μέλη της παράταξης Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ) που διοικούσε τα δύο προηγούμενα χρόνια την ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ μαζί με την παράταξη του ΠαΣοΚ (ΚΙΠΑΝ) αναζητούν νέα συνθήματα για να εμπνεύσουν τους συναδέλφους τους και επιμένουν ότι στις σύγχρονες κοινωνίες οι ανατροπές γίνονται με διάλογο και «ανοιχτά πανεπιστήμια». Η ΑΡΜΕ εκφράζει πλέον πολιτικά τον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φώτη Κουβέλη«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προτάσεις της κυβέρνησης για συμβούλια διοίκησης στα πανεπιστήμια και εξωτερικούς πρυτάνεις» λέει στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΑΡΜΕ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα«Η αμερικανικής έμπνευσης μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους γιατί όπου έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη είχε αρνητικές συνέπειες και αυτό φάνηκε και πρόσφατα από τις κινητοποιήσεις στην Αγγλία αλλά και από τις αντιδράσεις που αρχίζουν στη Γαλλία. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει απέναντί της όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, πρέπει να ακούσει τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πανεπιστημιακοί» προσθέτει η κυρία Μπουρνόβα.
Δύο είναι οι τάσεις που σχηματίζονται στον ακαδημαϊκό χώρο παραμονές των εκλογών για τη διοίκηση της ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ:
Η πολιτική του διαλόγου.«Πηγαίνουμε στον διάλογο με την κυβέρνηση, καταθέτουμε προτάσεις και προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση του υπουργείου» είναι η άποψη των παρατάξεων που λαμβάνουν σήμερα όλες τις αποφάσεις στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία του. Την πολιτική αυτή εκφράζει η ΑΡΜΕ (2 μέλη σήμερα στην 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ), η ΚΙΠΑΝ (3 μέλη) και η παράταξη ΑΣΚΕΥ (1 μέλος) που ήταν το πρώτο σχήμα εκπροσώπων της Ιατρικής Σχολής. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δύο εκπρόσωποι των ισάριθμων σχημάτων της Δεξιάς που εκπροσωπήθηκαν στις προηγούμενες εκλογές για τη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ.
Η «σκληροπυρηνική» τάση.Οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης (με 3 μέλη σήμερα στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ) ουσιαστικά απετέλεσαν τους ηττημένους των περασμένων εκλογών στην ομοσπονδία, καθώς πολλοί πανεπιστημιακοί τούς κατηγόρησαν για υπερβολικές και ακραίες αντιδράσεις που πλήττουν το κύρος του δημόσιου ΑΕΙ αντί να το προστατεύσουν. Η Συσπείρωση έχει διασπαστεί και ο πολιτικός χώρος που εκφράζει θα εκπροσωπηθεί και από το σχήμα «Δίκτυο» στο οποίο συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Λ. Απέκης και ο πρώην αντιπρόεδρός της κ. Γ. Μαΐστρος. Στη Συσπείρωση εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ο συνταξιούχος πλέον πανεπιστημιακός κ. Βένιος Αγγελόπουλος και ο εν ενεργεία κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Και τα δύο αυτά σχήματα, καθώς και εκείνο που εκπροσωπεί το ΚΚΕ (ΔΗΠΑΚ), τάσσονται υπέρ της πολιτικής των άμεσων και δυναμικών κινητοποιήσεων στον χώρο των πανεπιστημιακών προκειμένου να φανεί ξεκάθαρα η αντίδρασή τους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Και βεβαίως δεν συμφωνούν με τη συμμετοχή στη διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ούτε καταθέτουν συγκεκριμένες θέσεις.
Η νυν διοίκηση
«Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος πανεπιστημιακών είναι απαράδεκτοι και φυσικά διαφωνούμε με το πρόχειρο και αποσπασματικό κείμενο του υπουργείου για τις αλλαγές»λέει ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας και προερχόμενος από τον χώρο του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σταυρακάκης. «Θα αναζητήσουμε όμως τη λύση με τη μέθοδο του διαλόγου» συνεχίζει. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση όσων πανεπιστημιακών τάχθηκαν στο παρελθόν υπέρ της ανάγκης για άμεσες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με ανοιχτά πανεπιστήμια όμως και τον διάλογο ως το πρώτο «όπλο» της κοινότητας. «Βρισκόμαστε ενώπιον ακόμη μιας απόπειρας μεταρρύθμισης του Πανεπιστημίου και αντί να έχουμε καταλήψεις, χτισίματα και προπηλακισμούς,ακαδημαϊκά σώματα και φορείς, παρ' ότι έσπευσαν να απορρίψουν συλλήβδην και με απαράλλακτο σκεπτικό το σχέδιο διαβούλευσης του υπουργείου, επιδίδονται εντατικά στην επεξεργασία και συζήτηση θέσεων» αναφέρει σχετικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Ερευνα και τον Διάλογο στα Πανεπιστήμια κυρία Βάσω Κιντή.
«Εχει συντελεστεί πρόοδος ως προς το πρόσφατο παρελθόν,λόγω κυρίως της αλλαγής κλίματος που επέβαλε το μεταρρυθμιστικό ρεύμα της τελευταίας περιόδου στα πανεπιστήμια» συνεχίζει η κυρία Κιντή. «Το ζητούμενο τώρα είναι να αρθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πανεπιστημιακοί στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν τη σύνεση και την τόλμη που απαιτούνται, ώστε το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο να πάψει να αποτελεί διεθνή εξαίρεση και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Οι προτάσεις των πανεπιστημιακών πρέπει να συντεθούν, όχι στο ελάχιστο κοινό επίπεδο που κουκουλώνει τις διαφορές και προστατεύει παγιωμένες καταστάσεις, αλλά σε μια γραμμή ευθύνης που δεν εγκαλεί μόνο την Πολιτεία αλλά αναγνωρίζει τα προβλήματα και αναζητεί τις πιο πρόσφορες λύσεις» καταλήγει.
«Θερμή» υποδοχή στο Λαύριο
Δυναμική «υποδοχής» ετοιμάζουν στους πρυτάνεις των ΑΕΙ ακροαριστερά σχήματα φοιτητικών συλλόγων της πρωτεύουσας. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στη Σύνοδο των πρυτάνεων, που θα γίνει εκτάκτως το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου για να κατατεθούν προτάσεις εν όψει των αλλαγών στα ΑΕΙ, αναμένεται ισχυρή κινητοποίηση φοιτητικών σχημάτων αλλά και αγωνιστικά «χάπενινγκ».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370892&dt=02/12/2010#ixzz175B94rrG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου